Kruidkoek

Ingrediënten:img_0253

  • 250 gram volkoren meel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel geraspte citroen- of sinaasappelschil
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • Snufje zout
  • 225 ml magere of halfvolle melk
  • 100 gram rozijnen
  • 75 gram gehakte (hazel-)noten

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een cakevorm in of beter: bekleed deze met bakpapier.

Meng in een grote kom het meel, het bakpoeder, geraspte citroen- of sinaasappelschil. Voeg dan het kaneel, kruidnagelpoeder, snufje zout en nootmuskaat toe en meng het geheel weer. Roer er de melk door en schep er tot slot de rozijnen en gehakte noten door. Doe alles in de cakevorm en bak de koek gaar in ca 45 minuten.

Tip: voor de vulling kun je variëren: cranberry’s, walnoten, pitten en zaden, wat je maar lekker vindt!img_0254

Mug cake

Ingrediënten voor één mok

  • 1 ei
  • 1 banaan
  • 3 eetlepels havermout
  • 1 eetlepel geraspte kokos
  • 1 eetlepel frambozen, bessen of ander fruit

 

Bereiding

Langzame versie:img_0197

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Prak de banaan fijn in een mok. Roer het ei, de havermout en kokos er door heen tot een luchtig geheel. Daarna meng je het fruit er door heen en zet je de mok voor 12 tot 15 minuten in de oven.

Snelle versie:

Zet de mok in de magnetron en verwarm deze 2 minuten op 900 watt.

 

Je kunt met heel veel ingrediënten variëren: wat extra noten toevoegen, ander fruit, bv appel en kaneel, rozijnen, pompoenpitten, net wat je in huis hebt. Ik gebruikte zelf frambozen en noten en wat pompoenpitten.

 

Tip:

Erg lekker erbij: wat (soja-)yoghurt met wat honing.img_0198

Bananencake

Als je wilt afvallen is onderstaand recept niet echt heel erg geschikt. Wil je eten volgens PuurGezond, dan gaat het hiermee zeker lukken.bananencake

Het recept:

Ingrediënten:

  • 3 middelgrote bananen
  • 180 gram volkoren tarwemeel of speltmeel of roggemeel. Ik heb zelf 180 gram boekweitmeel gebruikt. Je kunt ook een combinatie van diverse meelsoorten nemen
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels kokosvet
  • 1,5 eetlepel melk (koe- soja- amandel. Kan allemaal. Ik was de melk vergeten, de cake lukte toen ook)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 3 eetlepels agave siroop of honing of ahornsiroop (ik gebruikte honing: dat heb ik altijd in huis)

Vulling en topping: maak een keuze van onderstaande ingrediënten.

  • pompoenpitten
  • zonnebloempitten
  • walnoten
  • rozijnen
  • gedroogde abrikozen
  • gedroogde pruimen
  • tutti frutti (gedroogde mango, gedroogde appel, in stukjes)
  • amandelschaafsel

Ik gebruikte stukjes gedroogde abrikoos, pompoenpitten, zonnebloempitten en notenmix

Bereiding:

Verwarm eerst de oven voor op 175 graden celcius

Prak de bananen fijn. Voeg  dan de siroop of honing toe.

Voeg het kokosvet toe. In een andere kom meng je het meel met het bakpoeder. Doe het bananenmengsel en de eieren erbij. Alles goed doormengen en doe er tenslotte de melk bij.

Voeg vervolgens je extra ingrediënten toe: maak een keuze uit bovenstaand lijstje van vulling en meng alles nogmaals goed door elkaar. Doe het mengsel in een cakeblik die je van te voren goed hebt ingevet. Je kunt de vorm ook bekleden met bakpapier, zodat de cake gemakkelijker loskomt uit het bakblik. Versier de bovenkant van de cake met een keuze uit vulling en topping.

Doe het gevulde cakeblik in de voorverwarmde oven en bak de cake zo’n 45 to 65 minuten gaar. Let er goed op dat de bovenkant niet verbrand. Als je met een satéprikker of breipen in de cake prikt en deze er schoon uit komt, dan is de cake goed.

Laat de cake nog ongeveer 15 minuten in het blik afkoelen en haal hem er dan voorzichtig uit.

De cake smaakt lekker bij koffie of thee, maar je kunt  1 of 2 plakken ook als ontbijt nemen.

 

 

Muffins

Muffins

IMG_0076

Ingrediënten

 voor 8 stuks
150 gram tarwebloem
1 ei
60 ml zonnebloemolie
120 ml melk
1 eetlepel honing
2 theelepels bakpoeder
80 gram gedroogde vijgen of ander gedroogd fruit als abrikozen
Handje walnoten of pecannoten
2 theelepels kaneel
Snufje zout

  

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Gebruik je havermout, maal dan de havermout tot meel in een keukenmachine.

Voeg het zout en de kaneel bij het meel..

Voeg een ei toe en de zonnebloemolie en klop er met een garde of mixer een glad beslag van.

Voeg beetje bij beetje de melk toe en meng het door elkaar.

Voeg de honing toe en roer het om.

Meng het bakpoeder door het beslag..

Snij de vijgen in stukjes en hak de noten grof, spatel dit door het beslag.

 

Vet een muffinvorm in of gebruik papieren muffinvormpjes. Verdeel het beslag over 8 muffinvakjes of -papiertjes en bak de muffins in ongeveer 30-35 minuten gaar.

Laat de muffins afkoelen op een rooster.

Tips:

  • Ik heb geen melk in huis maar wel karnemelk. Dit heb ik gebruikt en dat smaakt ook lekker!
  • Ik heb i.p.v. zonnebloemolie olijfolie gebruikt, dat werkt én smaakt ook.
Alvast wat benodigdheden klaargezet.

Alvast wat benodigdheden klaargezet.