Schijf van Vijf

Leefstijlworkshop Schijf van Vijf

Inleiding

Hoe eet en beweegt de gemiddelde Nederlander?

De manier waarop de gemiddelde Nederlander nu eet, is onvoldoende om chronische ziekten te voorkomen. Veel Nederlanders halen de aanbevelingen uit de richtlijn “Goede Voeding” niet. De gemiddelde Nederlander eet te weinig groente en fruit, namelijk de helft van de aanbevolen 200 gram groente en 200 gram fruit per dag. Tevens bevat ons eten te weinig vezels en te veel zout en verzadigt vet. Veel Nederlanders gaan steeds meer buiten de deur eten en ook steeds minder Nederlanders nemen de tijd om te ontbijten of ontbijten ergens onderweg. Bovendien eten en drinken we gewoon te veel en bewegen we te weinig. Niet zo gek natuurlijk dat het overgewicht in Nederland steeds verder toeneemt…

Doel van de leefstijlworkshop

Deze workshop gaat over het belang van gezond en gevarieerd eten. In deze workshop:

  • Leer je het voorlichtingsmodel ‘Schijf van Vijf’ (beter) kennen
  • Word je je bewust van je voedingsgedrag
  • Leer je onderscheid aan te brengen tussen zichtbare en onzichtbare en verzadigde en onverzadigde vetten
  • Weet je in welke voedingsmiddelen veel voedingsvezels zitten en waarom zij onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon
  • Zie je het belang in van dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief bewegen
  • Weet je hoe je gewicht kunt verliezen of op gewicht kunt blijven.