Vlaams stoofvlees

Hieronder volgt een recept voor Vlaams stoofvlees. Het lekkerste is dit gerecht met versgebakken friet. Je kunt het natuurlijk ook eten met wat zilvervliesrijst voor een minder calorie rijke maaltijd.

Ingrediënten:

  • 700 gram rundvlees (riblappen dik gesneden)
  • 2 tomaten
  • 3 sneden bruin of volkorenbrood
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 50 gram boter
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 uien gesnipperd
  • 100 gram spekreepjes of spekblokjes
  • 1 flesje Dubbel Trappistenbier (bijvoorbeeld Westmalle of Grimbergen)
  • 1 eetlepel rodewijnazijn
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • Allesbinder bv maizena

Bereiding:

Snij het vlees in niet te kleine stukken (verwijder eventueel het vet). Breng een pan water aan de kook, dompel de tomaten er 10 tellen in onder en spoel ze direct koud af. Trek het vel van de tomaten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in stukjes. Snij de korst van het  brood (deze wordt niet gebruikt). Smeer de sneden brood in met de mosterd en snij hem dan in blokjes.

Verhit in een koekenpan de boter en braad er het vlees gedurende ca 5 minuten in aan. Bestrooi het vlees met zout en peper en schep het dan over in een braadpan, maar laat zo veel mogelijk van het bakvet in de koekenpan. Bak gedurende een paar minuten de uien op een laag vuur in het bakvet en voeg ze dan toe aan het vlees. Bak de spekjes uit in de koekenpan (maar bak ze niet helemaal knapperig)  en voeg z e ook toe aan het vlees.

Voeg dan het brood, het bier, de azijn,  tomaten, suiker, tijm en laurierblaadjes toe. Breng alles aan de kook, zet het vuur zo laag mogelijk en laat alles in gesloten pan ca 2,5 tot 3 uur stoven tot het vlees gaar is. Gebruik je een snelkookpan, dan is de stooftijd aanzienlijk korter. Breng het stoofvlees op smaak met zout en peper. Bind de saus eventueel met een beetje allesbinder.

 

 

 

 

Geef een reactie